Ostrzeżenie GIS 2.04: Kamis Kurkuma 37 g w słoiczku
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę McCormick Polska S.A. wycofaniu jednej partii kurkumy mielonej w słoiczku ze względu na wykrycie tlenku etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:
Nazwa produktu: Kamis Kurkuma 37 g w słoiczku
Numer partii: 1019
Data minimalnej trwałości: 19.01.2024
Producent: McCormick Polska S.A., Stefanowo, ul. Malinowa 18/20, 05-552 Wólka Kosowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma McCormick Polska S.A. podjęła decyzję o wycofaniu wyżej wymienionej partii produktu z rynku. Firma powiadomiła wszystkich partnerów handlowych o obowiązku poinformowania konsumentów o wycofaniu produktu, uruchomiła infolinię dla konsumentów oraz zamieściła na swojej stronie internetowej www.kamis.pl komunikat z informacją o wykrytej niezgodności oraz podjęciu przez firmę decyzji o wycofaniu produktu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać wskazanej partii produktu. Zakupiony produkt można zwrócić w miejscu zakupu, zgodnie z informacją na stronie internetowej producenta.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie jednej partii kurkumy w słoiczku z powodu wykrycia tlenku etylenu
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
