Ostrzeżenie GIS 22.10: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowany imbir.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji.
W związku z powyższym odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce – podmiot Eko – Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
- Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g
Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996
Numery partii: 21147, 21161
- Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022
Producent: Bio Benjamin Ltd
Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii produktu określonych w tym komunikacie.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie dwóch partii czekolady Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
