5 z 10
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Sernik z truskawkami...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Sernik z truskawkami

Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki, 100 g miękkiego dobrej jakości masła, 150 g cukru, 1 jajko. Masa serowa: 500 g serka naturalnego, 300 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru brązowego, 1 jajko, 2 czubate łyżki budyniu waniliowego, laska wanilii. Dodatkowo – 300 gramów truskawek, galaretka truskawkowa.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Zagnieść kruche ciasto. Przełożyć do woreczka i schować do zamrażarki. W misce wymieszać serek naturalny i mascarpone, dodać cukier i budyń. Wymieszać całość, po czym dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Ponownie wymieszać.
Wbić jajo i ostatni raz wymieszać - na tym etapie można użyć miksera. Okrągłą blachę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć zimne ciasto i wylepić spód (odrobinę ciasta zostaw do pokruszenia i posypania wierzchu). Masę serową wylać na ciasto, ułożyć truskawki (jeśli są soczyste, posyp odrobiną mąki ziemniaczanej). Piec przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu, odstawić na noc do lodówki, a potem zalać chłodną galaretką.

6 z 10
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba wielkanocna...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba wielkanocna

Składniki: 250 ml mleka, 5 jajek, 175 g masła, 250 g cukru, szczypta soli, pół cytryny, skórka z pół pomarańczy, cukier waniliowy, 50 g drożdży, 100 g rodzynek, 750-900 g mąki.
Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od dwóch jajek oddzielamy białka i wkładamy do lodówki na krem. Pozostałe jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopione masło i cukier waniliowy. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy pół cytryny (łyżkę soku zostawiamy na krem) oraz skórkę z połowy pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy do masy drożdże z mlekiem. Oddzielnie w dużą miskę przesiewamy mąkę i wlewamy drożdżową masę. Zagniatamy ciasto. Na samym końcu dodajemy sparzone rodzynki. Zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do miski i rąk. W razie potrzeby można dodawać mąkę. Przykrywamy miskę z ciastem ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by dwukrotnie powiększyło objętość. Następnie należy zagnieść je na nowo i znów pozostawić do wyrośnięcia. Później można dzielić ciasto na porcje i wkładać do form posmarowanych masłem, tak by ciasto zajęło około połowy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni od 30 minut do godziny – w zależności od wielkości formy.

7 z 10
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba pomarańczowa...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba pomarańczowa

Składniki: mąka tortowa (1 szklanka), mąka ziemniaczana (0,5 szklanki), jajka (5 szt.), cukier (1 szklanka), proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka), margaryna (250 g), skórka drobno starta z trzech pomarańczy.

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową i całość mieszamy. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i delikatnie ubijamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem.

8 z 10
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Mazurek migdałowy...

Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Mazurek migdałowy

Składniki: 250 g masła (miękkiego), 150 g cukru pudru, 3 jajka, 325 g mąki, kropla aromatu waniliowego.

Przygotowanie: Jajka, masło, cukier i aromat waniliowy dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Dobrze wyrabiamy, ale nie zagniatamy ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. Połowę ciasta rozwałkowujemy na placek dowolnego kształtu i suszymy w piekarniku około 10 minut. Drugą połowę ciasta przekładamy do worka z karbowaną końcówką i nakładamy ozdobny wzorek
na pół wypieczony blat. Pieczemy całość do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy masą kajmakową, orzechami, czekoladą i migdałami.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Zobacz również

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Akcja ratownicza w Dunajcu koło Tarnowa. Strażacy wyciągali z wody... byka

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć