
Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
0,50 kg kiełbasy
60 dag pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli, dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

Papryki faszerowane mięsem mielonym Justyny Kalemby
Składniki
4 czerwone papryki
woreczek ryżu
2 łyżki oleju
1 cebula
kilka ząbków czosnku
30 dag mięsa mielonego
ostra i słodka papryka w proszku
sól i pieprz
30 dag sera żółtego
Wykonanie
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażyć drobno pokrojona cebulę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Uważać, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć. Lekko przestudzić.
W misce wymieszać ryż, podsmażane mięso z cebulką oraz połową żółtego sera startego na tarce.
Papryki dokładnie umyć, odciąć górną część i wyciąć środek. Tak przygotowane papryki napełnić farszem. Dać do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pozostałym żółtym serem.

Muffinki z serem, papryką i kabanosem Katarzyny Jaworek
Składniki
4 kabanosy wieprzowe
1 papryka czerwona
50 g sera żółtego
2 jajka
1,5 szklanki mąki
200 ml mleka
100 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie
Kabanosy pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Ser żółty pokroić w kostkę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, mleko oraz olej.
Suche składniki stopniowo dodawać do masy płynnej. Dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać pokrojone kabanosy, paprykę i ser. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.