Gdy z różnych powodów zapuścimy swój piekarnik, to często nie wiemy, jak właściwie zabrać się za ten sprzęt, aby nie narazić się na przeniknięcie do jedzenia chemii zawartej w produktach do sprzątania. Oto kilka sposobów, dzięki którym wyczyścisz nie tylko świeżo ubrudzony piekarnik, ale także ten już przypalony. Pamiętaj, że dbanie o niego systematycznie pozwoli uniknąć przykrego zapachu podczas pieczenia.
Od czego zacząć czyszczenie piekarnika
Zanim przystąpisz do mycia piekarnika, wyjmij wszystkie półki i namocz je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, pozostawiając w zlewie, misce lub brodziku. Jeśli w piecu znajdują się okruchy, np. pozostałości po suszeniu grzybów, zmieć je za pomocą czystej szczotki.
Jak i czym czyścić przypalony piekarnik
Następnie przygotuj swoją własną miksturę czyszczącą, mieszając w miseczce kilka łyżeczek sody oczyszczonej, octu spirytusowego oraz wody tak, aby otrzymać miękką papkę. Jeśli masz dużo starszych, przypalonych miejsc, możesz dodatkowo dosypać sól, która niczym peeling usunie stwardniałe fragmenty jedzenia.
Nakładaj przygotowany środek na całą powierzchnię, używając ściereczki lub szczoteczki do zębów i pozostaw na chwilę. W tym czasie możesz umyć przygotowane wcześniej półki, w razie potrzeby spryskując octem przelanym do atomizera. Po upływie kilku minut przystąp do rozcierania papki, dodając wcześniej troszkę wody lub octu. Kiedy przestaniesz czuć pod palcami zaschnięte, chropowate powierzchnie, zmyj dokładnie sodę za pomocą wilgotnej szmatki.
Czyszcząc piekarnik, nie zapomnij o wentylatorze. Nie wkładaj do niego papki, ponieważ trudno będzie ci ją usunąć, co może doprowadzić do jego zapchania. W tym przypadku również najlepiej sprawdzi się roztwór z wody i octu albo środek do czyszczenia grilla, który dostosowany jest do mycia sprzętu przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Aby nie dopuścić więcej do zaschnięcia resztek jedzenia, przemywaj piekarnik szmatką z octem za każdym razem, gdy z niego skorzystasz. Niemiły zapach szybko się ulotni, a ty będziesz się cieszyć świeżym i funkcjonującym w zgodzie ze zdrowiem sprzętem.
Jeśli z powodu silnych i długotrwałych zabrudzeń nie jesteś w stanie usunąć spalenizny, pozostaje ostatnia deska ratunku – folia aluminiowa, którą wykładasz dno piekarnika. Z tak ułożoną folią używaj piekarnika jak zwykle, a wkrótce brud pod folią, niemożliwy do umycia, zamieni się w popiół. A ten łatwo usuniesz za pomocą zmiotki lub wilgotnej ściereczki.