Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń z Białki...
fot. pixabay.com

Pierogi. Top 12 przepisów na pierogi i ciasto na pierogi naszych Czytelników [PRZEPISY]

Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń z Białki

Składniki ciasto
40 dag mąki pszennej
2 jaja
2 łyżki oleju
1/2 szklanki gorącej wody

Składniki farsz
80 dag łopatki wieprzowej
30 dag kapusty białej
10 dag cebuli
jajko
10 dag tłuszczu (smalec, olej)
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie

Farsz. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z dodatkiem soli, ostudzić, zemleć przez maszynkę.
Kapustę umyć, pokroić na mniejsze kawałki , ugotować we wrzącej wodzie bez przykrycia, odcedzić, zemleć, dobrze odcisnąć, aby nie rozrzedzić farszu. Dodać do zmielonego mięsa.
Cebulę umyć, pokroić w kostkę, zrumienić, zmielić i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku według własnego uznania.
Ciasto. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jaja, olej, rozrobić nożem, dodać gorącą wodę i zarabiać ciasto nożem, następnie zagnieść rękami. Ciasto jest wyrobione w momencie, gdy po przekrojeniu jest jednolite i ma widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto i wycinać cienkie krążki, napełnić farszem i starannie sklejać.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu na wierzch około 5 minut. Można podawać z okrasą wykonaną z boczku i cebuli, dobre są również podsmażone z grilla.

Zobacz również

Nowa funkcjonariuszka rozpocznie służbę w poddębickiej policji

Nowa funkcjonariuszka rozpocznie służbę w poddębickiej policji

Zbliża się wielkie święto żużla. Szymon Woźniak zadebiutuje na PGE Narodowym

Zbliża się wielkie święto żużla. Szymon Woźniak zadebiutuje na PGE Narodowym

Polecamy

44-latek ukradł w Brzesku pieniądze z kościelnej skarbony i ruszył na zakupy

44-latek ukradł w Brzesku pieniądze z kościelnej skarbony i ruszył na zakupy

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

NOWE
Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik

NOWE
Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik