Pyszne, domowe pierogi! Przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej:
- Pierogi ruskie z najlepszym ciastem
- Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń z Białki
- Pierogi kudłacze Koła Gospodyń Wiejskich z Łoniowej
- Pierogi łomnicańskie
- Pierogi z wędzonym łososiem
- Pierogi z serem na słodko
- Pierogi ze świeżym łososiem, szpinakiem i serem feta
- Pierogi z kaszą gryczana i mięsem
- Pierogi z pieczoną dynią
- Pierogi z kaszanką i ziemniakami
- Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich
- Pierogi z makiem, rodzynkami, orzechami, miodem i skórką pomarańczową
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kto z nas nie lubi pierogów? I chociaż - nie ukrywajmy - są czasochłonne - watro poświęcić kilka chwil na ulepienie domowych pierogów. Według Polaków i cudzoziemców pierogi są uznawane za tradycyjną potrawę staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej, chociaż ich ojczyzną są Chiny! Pierogi mogą być bardzo różnej wielkości: od maleńkich uszek i kołdunków mieszczących się w całości w ustach, poprzez małe i średnie o długości 5 do 10 cm, duże 15-centymetrowe ważące 150–200 gramów jeden (np. pierogi „Szlachcice”), aż po olbrzymi pojedynczy pieróg o masie ponad 1 kg (np. pieróg biłgorajski w wersji ze skórką).
Macie ochotę na inne pierogi? Zobaczcie przepisy na nietypowe pierogi:
