https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Placki z buraków [PRZEPIS]

Krystyna Solarz
Przepis na placki z buraków.

Bardzo lubię placki ziemniaczane. Któregoś dnia znalazłam w zeszycie mojej cioci przepis na placki z buraków. Polecam - mówi Krystyna Solarz z Krakowa.

Składniki

  • 1/2 kg młodych buraków cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 10 -15 dag sera koziego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać starte buraczki. Dusić 5-8 minut na wolnym ogniu. Przełożyć do miski, lekko przestudzić.
Wbić jajka, wsypać ser, mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wszystko wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło i olej w podobnych proporcjach i kłaść porcje masy. Smażyć placuszki na małym ogniu. Podawać z kwaśną śmietaną.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska