Bardzo lubię placki ziemniaczane. Któregoś dnia znalazłam w zeszycie mojej cioci przepis na placki z buraków. Polecam - mówi Krystyna Solarz z Krakowa.
Składniki
- 1/2 kg młodych buraków cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 10 -15 dag sera koziego
- 2 łyżki masła
- szczypta proszku do pieczenia
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać starte buraczki. Dusić 5-8 minut na wolnym ogniu. Przełożyć do miski, lekko przestudzić.
Wbić jajka, wsypać ser, mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i olej w podobnych proporcjach i kłaść porcje masy. Smażyć placuszki na małym ogniu. Podawać z kwaśną śmietaną.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN