
Szarlotka z budyniem. To ciasto z jabłkami i pyszną masą budyniową zachwyci każdego!
Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto
mąka – 3,5 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
jajko – 2 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
margaryna – 250 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie
Składniki na masę
mleko – 750 ml
budyń waniliowy – 2 opakowania
cukier – 5 łyżek
jabłka – 1 kg
Wykonanie
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).
Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Prosta klasyczna szarlotka z jabłkami i cynamonem
Składniki:
500 g mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier
Wykonanie
Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy posiekane zimne masło i po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Szarlotka cytrynowa z serem. Niebanalne ciasto do kawy
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
masło min. 82% – 300 g
cukier drobny – 230 g
jajka – 6 szt
cytryna – 3 szt
mąka pszenna – 300 g
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Warstwa jabłkowa:
jabłka – 1 kg
rodzynki – 30 g
masło – 20 g
cynamon – 1 łyżeczka
Warstwa serowa:
ser 3 x mielony – 500 g
cukier – 100 g
wanilia – 1 laska
jajko – 2 szt
budyń waniliowy – 18 g
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodajemy cynamon, studzimy.
Ciasto cytrynowe:
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.
Masa serowa:
Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.
Całość:
na masę serową wykładamy resztę ciasta (może to być kleksami, ciasto i tak się połączy).
Pieczemy w nagrzanym o 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Całkowicie studzimy, zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne
Składniki
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 duże jajka
łyżka cynamonu
szklanka cukru
3-4 jabłka
Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek