
Proste i szybkie ciasto z jabłkami
Składniki
4-5 małych jabłek
cynamon
szklanka cukru (do ciasta)
2 łyżki cukru (do jabłek)
2 jaja
2 szklanki mąki
opakowanie masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina bułki tartej
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło z cukrem. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, dodać proszek do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Plasterki zasypać cynamonem i cukrem. Wymieszać. W międzyczasie pilnować masła, mieszać. Papierem z masła posmarować blachę i obsypać bułką tartą. W misce zmiksować mąkę, jaja, proszek i stopione masło. Wlać ciasto do blachy i ułożyć na nim jabłka.
Posypać cynamonem i piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie lekko wilgotne.
Przepis Aleksandry Faiks

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki
Składniki na blachę (26×30 cm)
mak (suchy, nie mielony) – 350 g
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos
Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty