9 z 12
Proste i szybkie ciasto z jabłkami...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Proste i szybkie ciasto z jabłkami

Składniki
4-5 małych jabłek
cynamon
szklanka cukru (do ciasta)
2 łyżki cukru (do jabłek)
2 jaja
2 szklanki mąki
opakowanie masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina bułki tartej

Wykonanie
W garnku rozpuścić masło z cukrem. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, dodać proszek do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Plasterki zasypać cynamonem i cukrem. Wymieszać. W międzyczasie pilnować masła, mieszać. Papierem z masła posmarować blachę i obsypać bułką tartą. W misce zmiksować mąkę, jaja, proszek i stopione masło. Wlać ciasto do blachy i ułożyć na nim jabłka.
Posypać cynamonem i piec ok. 55 minut w 180 stopniach. Ciasto będzie lekko wilgotne.
Przepis Aleksandry Faiks

10 z 12
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki

Składniki na blachę (26×30 cm)
mak (suchy, nie mielony) – 350 g
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos

Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

11 z 12
Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami...
fot. Fot. Katarzyna Skuta

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami

Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku

Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.

Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Nie tylko Leśne Molo. Miejska Góra w Starym Sączu zyska nową atrakcję w środku lasu

Nie tylko Leśne Molo. Miejska Góra w Starym Sączu zyska nową atrakcję w środku lasu

Ranking najbardziej poważanych zawodów. Jak oceniamy polityków?

Ranking najbardziej poważanych zawodów. Jak oceniamy polityków?

Polecamy

Budowa wielkiego węzła w Krakowie. Rozpoczął się kolejny etap inwestycji

Budowa wielkiego węzła w Krakowie. Rozpoczął się kolejny etap inwestycji

Ranking najbardziej poważanych zawodów. Jak oceniamy polityków?

Ranking najbardziej poważanych zawodów. Jak oceniamy polityków?

Turyści pokochali to miejsce. Zbocza Góry Parkowej już nie są "dzikie". Co za zmiana!

Turyści pokochali to miejsce. Zbocza Góry Parkowej już nie są "dzikie". Co za zmiana!