- Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w lutym 2019 około 209 tys. ton mięsa drobiowego. To o 12,2% mniej niż przed miesiącem, ale o 7,7% więcej niż przed rokiem - podaje Grzegorz Dybowski w opracowaniu dla Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Tutaj również: Najlepsze rasy kur niosek - sprawdź [nieśność, odporność]
Jak popularny był drób w pierwszym kwartale 2018? Mowa o spożyciu 1,57 kg na osobę. W drugim kwartale obniżyło się ono do 1,48 kg, zaś w trzecim - 1,43 kg (to o ponad o 7 mniej niż rok wcześniej).
Spożycie wędlin drobiowych było o 2,2% większe, wyniosło 0,19 kg na osobę miesięcznie.
- Na początku 2019 zwiększyły się koszty paszowe w chowie drobiu rzeźnego. Pełnoporcjowe mieszanki pasz dla kurcząt brojlerów podrożały średnio w dwóch miesiącach o 7,3% w relacji rok do roku. Pasze dla indyków były droższe o 6,8% - wylicza Dybowski.
Aktualne ceny skupu
- kurczak brojler - od 3,50 do 3,70 zł za kg
- kura - od 0,65 do 2,80 zł za kg
Przeciętna miesięczna cena detaliczna tuszki kurczęcia patroszonego w 2018 wyniosła 7,30 zł/kg. Była zatem o 4,1% wyższa niż w poprzednim roku.
Źródło informacji - www.ierigz.waw.pl, cenyrolnicze.pl
Polskie mięso słynie w UE ze swojej jakości i to się nie zmieniło:
