Jak się okazuje, konsumenci płacili w listopadzie więcej niż w październiku za: warzywa (2,8%), ryż (o 1%), artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,8%). W tym:
- jaja - 1,4%
- sery i twarogi - 1,2%
- mleko - 0,5%
- jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne - 0,2%
Podskoczyły ceny ryb i owoców morza (0,8%), droższe były również tłuszcze roślinne oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%), a także pieczywo i czekolada (po 0,3%).

Cukier? Jego ceny pozostały na październikowym poziomie. Podobnie było z herbatą.
Sprawdź również: W skali roku żywność na świecie podrożała. Sprawdź, o ile
GUS wylicza, że mniej niż przed miesiącem płacono za owoce (1,2%), dżemy, marmolady i miód (0,9%) oraz mąkę (0,5%). Potaniały też soki warzywne i owocowo-warzywne (o 0,7%), wody mineralne lub źródlane (o 0,6%) oraz kawa (o 0,1%).
Źródło: Główny Urząd Statystyczny