Na preferencyjne warunki w przyznawaniu pomocy mogą liczyć grupy producentów, jeżeli:
1) są zorganizowane w formie spółdzielni
2) zrzeszają producentów w następujących kategoriach
- produkty wysokiej jakości, w szczególności rolnictwa ekologicznego,
- świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone),
- miód naturalny lub jego produkty pszczele,
- rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego,
- szyszki chmielowe;
3) zrzeszają jak największą liczbę członków
4) zrzeszają producentów rolnych, których produkcja objęta została dobrowolnym ubezpieczeniem
5) mają siedzibę w powiecie o wysokim rozdrobnieniu agrarnym
6) planują inwestycje, które przyczyniają się do realizacji celu innowacyjności lub przeciwdziałaniu zmianom klimatu czy ochrony środowiska
7) zatrudniają na podstawie umowy o pracę co najmniej dwie osoby na pełne etaty lub jedną osobę niepełnosprawną
Źródło: ARiMR