2 z 11
Poprzednie
Następne
Pomysł na obiad: gulasz. TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników [PRZEPISY]
Klasyczny gulasz wieprzowy Justyny Kalemby
Składniki
1 kg szynki
1 średnia cebula
2-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
papryka w proszku
2-3 łyżki śmietany
mąka
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso z szynki pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie pokroić cebulę. Gdy mięso będzie porządnie podpieczone, dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i trochę papryki w proszku. Zalać wodą i dusić do miękkości około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, w szklance wymieszać 1-2 łyżeczki mąki i zagęścić gulasz energicznie mieszając. Na sam koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i zagotować. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.