1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na pyszne ryby!
fot. pixabay.com

Zobaczcie przepisy na pyszne ryby!

2 z 14
Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi

Składniki

20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Wykonanie

Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!

3 z 14
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny...
fot. Stanisław Romek

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
400 g polędwicy z dorsza
4 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka masła
por
łyżka tapioki
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie

Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).

4 z 14
Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem Katarzyny...
fot. Katarzyna Jaworek

Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem Katarzyny Jaworek

Składniki

40 dag świeżego fileta z dorsza
1 bakłażan
1 cebula czerwona
4,5 łyżki oleju
szczypta pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz czarny mielony

Wykonanie

Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Małopolskie wsparcie dla Trzaskowskiego. Mocna delegacja na krakowskim Rynku

Małopolskie wsparcie dla Trzaskowskiego. Mocna delegacja na krakowskim Rynku

Pandek Team Kraków. Jest kolekcja gadżetów ze słynnym kotem, uratowanym z rąk oprawcy

Pandek Team Kraków. Jest kolekcja gadżetów ze słynnym kotem, uratowanym z rąk oprawcy

Muszyna ma kolejną atrakcję. Na terenie uzdrowiska montują kaczki z mosiądzu

Muszyna ma kolejną atrakcję. Na terenie uzdrowiska montują kaczki z mosiądzu

Zobacz również

Pandek Team Kraków. Jest kolekcja gadżetów ze słynnym kotem, uratowanym z rąk oprawcy

Pandek Team Kraków. Jest kolekcja gadżetów ze słynnym kotem, uratowanym z rąk oprawcy

Kupcy kontra Zakopane. Awantura wokół opłaty targowej. Kto jest “tłustym kotem”?

Kupcy kontra Zakopane. Awantura wokół opłaty targowej. Kto jest “tłustym kotem”?