
Zobaczcie przepisy na pyszne ryby!

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi
Składniki
20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie
Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
400 g polędwicy z dorsza
4 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka masła
por
łyżka tapioki
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).

Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem Katarzyny Jaworek
Składniki
40 dag świeżego fileta z dorsza
1 bakłażan
1 cebula czerwona
4,5 łyżki oleju
szczypta pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie
Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.