1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na pyszne ryby!
fot. pixabay.com

Zobaczcie przepisy na pyszne ryby!

2 z 14
Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Gulasz rybny z dorszem w pomidorach Sylwii Ładygi

Składniki

20 dag filetu z dorsza
15 dag ziemniaków
2 dojrzałe pomidory
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Wykonanie

Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!

3 z 14
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny...
fot. Stanisław Romek

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
400 g polędwicy z dorsza
4 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka masła
por
łyżka tapioki
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie

Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).

4 z 14
Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem Katarzyny...
fot. Katarzyna Jaworek

Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem Katarzyny Jaworek

Składniki

40 dag świeżego fileta z dorsza
1 bakłażan
1 cebula czerwona
4,5 łyżki oleju
szczypta pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz czarny mielony

Wykonanie

Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Edyta Górniak, Roxie Węgiel i inne gwiazdy wzięły udział w Symfonii Miłosierdzia

Zobacz również

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci