Pomysł na obiad: wytrawna tarta. Zobacz TOP 10 przepisów na pyszną tartę [PRZEPISY]
Tarta z fenukłem i łososiem
Składniki na ciasto
25 dag mąki krupczatki
20 dag mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
20 dag masła
2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz
1 fenkuł (koper włoski)
20 dag łososia wędzonego
3 jajka
20 dag żółtego sera Morskiego MSM
Mońki
1 szklanka śmietany 18%
sól, pieprz
Wykonanie
Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.