9 z 13
Składniki...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Makaronowa zapiekanka z brokułami, fetą i boczkiem lub szynką

Składniki
brokuł
pół paczki fety
10 dag wędliny (szynka lub boczek)
10 dag serka topionego
makaron kokardki
3/4 szklanki wody
10 dag żółtego sera
przyprawy

Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i umyć. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć. ¾ szklanki wody wlać do garnka, wrzucić serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. Podgrzewać i mieszać aż do roztopienia.
Równocześnie ugotować al dente (wł. na ząb, niedogotowany) makaron. Pokroić fetę. Do garnka z makaronem wrzucić miękki brokuł, szynkę i trochę startego sera. Wymieszać. Wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać fetę i zalać sosem. Posypać pozostałym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.
Przepis Aleksandry Faiks

10 z 13
Składniki...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza

Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie

11 z 13
Składniki...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym

Składniki
300 g ziemniaków
200 g kiełbasy cienkiej
150 g makaronu orkiszowego świderki
2 cebule
100 g sera żółtego
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa

Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W małych naczyniach żaroodpornych układać naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypać żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga W tradycyjnej kuchni Kasi

12 z 13
Składniki...
fot. Fot. materiały prasowe

Makaron lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem

Składniki
1 cebula
250 g makaronu do lasagne
300 g świeżych pieczarek
4 opakowania Serka Wiejskiego (np. OSM Piątnica 200 g)
500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
papryka słodka czerwona, mielona
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Przepis Roberta Muzyczki

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Zobacz również

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową