Ziołowe naleśniki z pastą z wędzonej makreli i ricotty
Składniki na naleśniki
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 250 ml mleka
- spora szczypta soli
- łyżka oleju
- przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, oregano, bazylia, tymianek
Składniki na farsz
- wędzona makrela
- 250 g ricotty
- pół czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Wykonanie
Do miski wbić jajka, wodę oraz mleko i połączyć trzepaczką. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodać sól, olej oraz przyprawy i wymieszać dokładnie. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy naleśniki stygną, zrobić pastę z wędzonej makreli i ricotty. Mięso makreli oddzielić od ości. Makrelę połączyć z serkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawić i dokładnie wymieszać. Na zimne naleśniki nałożyć farsz, rozsmarować, zwinąć i pokroić.

Wideo