Pomysł na obiad. Zobacz TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem Katarzyny Jaworek
Składniki
40 dag fasoli "Jaś"
1/2 kg karkówki bez kości
1 litr wody
1 cebula
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki kminku
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka majeranku
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.