
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne przekąski.

Tartaletki z kremem łososiowym Justyny Kalemby
Składniki
20 dag wędzonego łososia
20 dag serka śmietankowego
łyżka masła
pół pęczka cebulki dymki
sól i pieprz
tartaletki z kruchego ciasta
Wykonanie
Łososia drobno pokroić i wymieszać z masłem oraz serkiem. Dodać drobno posiekaną cebulkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przy pomocy szprycy cukierniczej kremem wypełnić tartaletki.

Rybne kuleczki Pauliny Nosek
Składniki
wędzona makrela
50 g sera feta
czerwona cebula
4 łyżki kukurydzy
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
opakowanie ulubionych chipsów
Wykonanie
Z makreli ściągnąć skórę, wyciągnąć kręgosłup i oddzielić ości od mięsa.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, kukurydzę, fetę, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Zgnieść widelcem łącząc wszystkie składniki.
Z farszu formować niewielkie kuleczki.
Na talerzu ułożyć chipsy, na każdy położyć kuleczkę i posypać pokruszonymi chipsami.

Włoskie pizzerinki z kiełbasą i warzywami na patelnię Aleksandry Faiks
Składniki
40 dag mąki
40 g drożdży
200 ml ciepłej wody
olej
pół paczki warzyw na patelnię
15 dag sera żółtego
15 dag kiełbasy wiejskiej
15 dag szynki
100 ml przecieru pomidorowego domowego pomieszanego z koncentratem w małej puszce
cebula
zioła prowansalskie, pieprz, sól
Wykonanie
Zagnieść mąkę z rozdrobnionymi drożdżami, ciepłą wodą, szczyptą soli i 2 łyżkami oleju. Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Warzywa podsmażyć na patelni. Pokroić pozostałe składniki, a gotowe warzywa odsączyć z oleju. Ciasto podzielić na 5 części, uformować pizzerinki. Posmarować sosem pomidorowym (zmieszany domowy przecier z koncentratem, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Następnie ułożyć trochę sera, na to warzywa, szynkę, kiełbasę i znowu ser. Piec 15 minut w 180 stopniach, ostatnie 5 minut z termoobiegiem