
Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole Barbary Stachurskiej
Składniki
opakowanie arkusza papieru ryżowego
2 awokado (jedno do farszu, drugie do guacamole)
czerwona papryka
żółta papryka
długi ogórek
100 g sałaty roszponki
2 łodygi selera naciowego
sok z cytryny
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeża kolendra
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml sosu sojowego
20 g sezamu białego
chili pieprz cayenne
sól morska, pieprz czarny mielony
Wykonanie
Farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, odstawić na 30 minut. Papier ryżowy zanurzyć na ok. minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety – dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.

Krążki cebulowe, czyli onion rings Pauliny Nosek
Składniki
2 duże, słodkie cebule (np. czosnkowe)
2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
szklanka bułki tartej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Cebulę obrać z wierzchniej skórki i pokroić w plastry grubości około pół centymetra. Ściągnąć największe okręgi, a sam środek odłożyć do innego dania. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać około pół litra oleju.
Następnie do dużej miski wbić jajka, dodać pół łyżeczki soli i chwilę ubijać. Dodać świeżo zmielony pieprz oraz mleko. Dosypać mąkę i bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać.
Zamaczać krążki cebulowe i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Podawać z ulubionym sosem.

Muffiny pizzowe Andżeliki Knop
Składniki
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki lnu mielonego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka suszonej cebuli
szczypta ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
200 g kabanosów z chili
200g sera wędzonego w kawałku
1-2 szklanki wody
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, len i przyprawy.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki dodać do miski z mąką i przyprawami. Dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby można dodać więcej wody.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę na muffiny wysmarować masłem, przełożyć do niej masę, tak aby nie wypełniały całej wysokości formy. Piec ok. 30-40 minut, aż do suchego patyczka. Podawać po ostygnięciu.

Miniwrapy na dwa sposoby Aleksandry Faiks
Składniki
placki tortilli
sałata
pomidor
100 g szynki
100 g sera
pojedyncza pierś z kurczaka
szczypiorek
serek kanapkowy czosnkowy
majonez
keczup
przyprawy do marynowania kurczaka
Wykonanie
Kurczaka zamarynować w papryce słodkiej, chilli, pieprzu i soli. Usmażyć. Podgrzaną tortillę posmarować majonezem, ułożyć sałatę, kurczaka, pomidora i polać keczupem. Tortillę zwinąć ciasno i pokroić na „plastry”, spinając je wykałaczkami. Tortillę z szynką przygotować podobnie. Placek posmarować serkiem, ułożyć szynkę, ser i posypać szczypiorkiem. Resztę zrobić tak, jak w poprzedniej wersji.