
Roladki z siekanym łososiem Huberta Tabaka
Składniki
20 dag filetu z łososia
10 dag cukru
10 dag soli
imbir marynowany
limonka
30 dag białej rzepy
fenkuł
anyż
100 ml octu jabłkowego
cukier
oliwa z oliwek
wasabi
6 gram maltodekstryny
rzodkiewka
kiełki groszku do dekoracji
Wykonanie
Łososia oczyścić ze skóry i ości. Cukier z solą wymieszać i zasypać płat łososia, trzymając w lodówce 12 godzin.
Ocet zagotować z taką samą ilością wody z cukrem i anyżem.
Rzepę obrać i pokroić z cienkie plastry wzdłuż, aby można było zawinąć ją w roladkę. Fenkuł pokroić w cienkie plastry, następnie zblanszować razem z rzepą w przygotowanej wcześnie marynacie.
Po 12 godzinach łososia oczyścić z cukru i soli i pokroić w drobną kostkę jak na tatara. Dodać posiekany drobno marynowany imbir oraz posiekany fenkuł. Następnie doprawić skórką i sokiem z limonki.
Oliwę z oliwek wymieszać z wasabi oraz maltodekstryną aż do powstania pudru.
Z rzepy należy utworzyć roladki i nafaszerować je siekanym łososiem. Udekorować rzodkiewką i kiełkami groszku. Podawać z pudrem z wasabi. Roladki można podawać jako przystawkę lub w formie finger food, co idealnie sprawdzi się na balu karnawałowym. Z podanego przepisu wyjdą cztery roladki.

Wytrawne ptysie Agnieszki Delkowskiej
Składniki na ptysie
szklanka mąki
szklanka wody
pół kostki masła dobrej jakości (100 g)
3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera
4 jajka
Składniki na mus z awokado
2 ładne awokado
sok z połowy cytryny
ser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na coś odtłuszczonego typu kanapkowego)
pęczek szczypiorku
jedna cebula czerwona drobno pokrojona
dwie łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie
Do rondla (najlepiej pokrytego teflonem, może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, w czym potrawa nie przywiera, wlać wodę i wrzucić masło.
Mieszać aż masło się rozpuści i zabulgota wody. Wtedy szybkim ruchem wsypać szklankę mąki, zestawić z palnika i wymieszać energicznie, najlepiej drewnianą szpatułką. Utworzy się zwarta kula ciasta. Wtedy rondel postawić na mały ogień i cały czas mieszać (2-3 minuty), żeby się mąka zaparzyła. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić.
Jak już będzie ostudzone, wbijać po jajku i mikserem wkręcać je w ciasto. Robi się fajne, gęste ciasto. Do niego wrzucić ser i wymieszać.
Zacząć formować ptysie. Jeśli macie rękaw cukierniczy, to sprawa prosta, założyć końcówkę i wycisnąć dowolne kształty. Jak nie macie, to też nic się nie dzieje. Małą łyżeczką ułożyć na blaszce w miarę równe kulki. Ptysie rosną, więc należy zachować spore odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
Mus. Ser oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado zblendować razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu, to ostrożnie go dodać. Do musu dokładamy posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku.
Ptysie przekrojone na pół faszerować sporą ilością musu i nakryć drugą połówką. W mus wcisnąć pół plasterka świeżego ogórka.

Roladki z wędzonego łososia Janiny Czai
Składniki
kilka plastrów łososia
6 jajek na twardo
1 serek ricotta
koperek, szczypiorek, pieprz
Wykonanie
Plastry łososia (pokrojone cienko jak na carpaccio) rozłożyć na folii tak, żeby na siebie nachodziły.
Jajka drobno posiekać, dodać serek ricotta i posiekany koperek ze szczypiorkiem (w ilości wedle uznania), doprawić pieprzem.
Gotową masę wyłożyć na łososia i delikatnie zwijać w rulon (dzięki folii łosoś powinien gładko odchodzić od powierzchni)
W postaci rulonika włożyć do lodówki lub zamrażalki i schłodzić.