9 z 12
Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy Joanny Tokarz

Składniki na blaszkę 24x24 cm
ok 12 herbatników kakaowych
2 duże kubki jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
200 g porzeczek czerwonych
200 g borówki amerykańskiej
1 galaretka malinowa
1 galaretka leśna lub jagodowa
1 galaretka cytrynowa
1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
6 łyżek żelatyny
140 ml gorącej wody

Wykonanie

Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć obok siebie warstwę herbatników. Owoce umyć i osuszamy. Podzielić na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej - na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach zmiksować większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlać po około 70 ml gorącej wody i dodać po 3 łyżki żelatyny i galaretkę - do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze wymieszać, by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem, wstawić kubek do miski z gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodać zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelać na herbatniki i ułożyć delicje, powoli zalać częścią porzeczkową. Wierzch ozdobić owocami i zalać rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.

10 z 12
Ciasto z porzeczkami i chrupiącą kruszonką Katarzyny...
fot. Katarzyna Dębińska-Łatak

Ciasto z porzeczkami i chrupiącą kruszonką Katarzyny Dębińskiej-Łatak

Składniki na prostokątną formę o wymiarach 20x40 cm
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej lub 1 szklanka mąki tortowej (zamiast gryczanej i ryżowej)
1/2 szklanki oleju (np. kokosowy lub rzepakowy)
3 jajka
1/3 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
5 łyżek płynnego miodu lub syropu z daktyli
1 płaska łyżka sody
2 szklanki czarnej porzeczki

Składniki na posypkę
1 szklanka płatków owsianych
6 łyżek oleju kokosowego (lub 25 dag zimnego masła)
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka cynamonu

Wykonanie

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a piec nagrzać do 180 stopni. Zagnieść wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę i wstawić do lodówki. Porzeczki opłukać i przebrać. Pozostawić na sicie aby odsączyć wodę.
Do dużej miski przesiać składniki suche (mąki z sodą), wymieszać z roztrzepanymi jajkami i wolnym strumieniem wlewać olej mieszając ciasto. Dodać miód lub syrop z daktyli i mleko, całość wymieszać. Ciasto będzie raczej rzadkie. Przelać ciasto do formy, posypać owocami, a na końcu kruszonką.
Wstawić do piekarnika na około 35 minut. Podawać po przestudzeniu.
W tym przepisie wykorzystano domowy syrop daktylowy. Aby go przygotować wystarczy 100g daktyli zagotować ze szklanką wody przez 10-15 minut, a następnie zmiksować na gładko. Syrop przechowywać w lodówce do 5 dni.

11 z 12
Mufinki orkiszowo-owisanie z owocami sezonowymi Doroty Sokół...
fot. Dorota Sokół

Mufinki orkiszowo-owisanie z owocami sezonowymi Doroty Sokół

Składniki
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce sezonowe (np. borówki i porzeczka czerwona) - kilka garści

Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w jednej misce, dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Przełożyć do foremek na mufinki (wysmarowanej wcześniej tłuszczem). Na wierzchu umieścić owoce. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Polecamy

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Największa miejska inwestycja w historii Oświęcimia. Jak będzie finansowana?

Małopolska Tour 2025. Trzy wielkie rowerowe imprezy

Małopolska Tour 2025. Trzy wielkie rowerowe imprezy