1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Bigos z żurawiną...
fot. Fot. Aneta Zurek

Bigos z żurawiną


Składniki


3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
1 łyżka płaska pieprzu
1,5 łyżki soli
1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
30 dag karkówki
60 dag kość z karkówki
20 dag wędliny salami
150 g boczku parzonego
1,30 kg białej kapusty
0,5 kg kiszonej kapusty
4 l wody
6 średnich marchewek
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 cebule
6 łyżek oleju
2 garście suszonej żurawiny
6 listków laurowych


Przygotowanie

- 3 litry wody wlać do garnka, zagotować.

- Obrać i pokroić marchewki w kostkę.

- Drobno pokroić białą kapustę.

- Po zagotowaniu wody dodać do niej umyte mięso oraz kość z karkówki. Gotować całość przez godzinę, a następnie zebrać szumowiny.

- Obrać cebulę, pokroić w kostkę. To samo zrobić z wędliną i boczkiem.

- Do garnka dodać marchewkę, kapustę, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe.

- Przygotować drugi garnek. Wlać pozostałą wodę i włożyć do niej kapustę. Zagotować do miękkości.

- Zagotowane mięso i kość wyjąć. Oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki. Następnie podsmażyć je na rozgrzanym oleju wraz z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Dodać do gotującego się bigosu. Dosypać żurawinę.

- Po zagotowaniu bigosu dodać kiszoną kapustę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotować przez 10 min.



2 z 14
Barszcz czerwony...
fot. Fot. Janusz WóJtowicz

Barszcz czerwony

Składniki
6 średnich buraków
2 ziemniaki
korzeń pietruszki
3 łyżki prażonych płatków migdałów
1/4 selera
1/2 pora
cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe serka mascarpone
2 łyżki oliwy
świeża kolendra
koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz, chili


Przygotowanie


- Umyte buraki zwinąć w folię aluminiową, a następnie upiec w piekarniku 180 stopnia aż będą miękkie.

- Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę, zalać 1,5 l wody i zagotować na bulion warzywny, dodać sól i pieprz.


- po upieczeniu obrać buraki, posiekać w kostkę i dodać do bulionu. Całość zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać olej oraz serek mascarpone. Lekko podgrzać.

- Barszcz podawać z płatkami migdałów.

3 z 14
Pierogi z kapustą i grzybami...
fot. Fot. Grzegorz Dembinski

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: ciasto
0,5 kg mąki zamojskiej
2 jajka
3 łyżki śmietany 18 proc.
sól

Składniki: farsz
0,5 kg kapusty kiszonej
10 dag. słoniny
10 dag. suszonych grzybów (np. podgrzybki)
cebula
wybrane przyprawy


Przygotowanie

- Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać do niej jajka oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na chwilę na bok.

- Następnie należy namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, zagotować, odcedzić i drobno pokroić.

- Jednocześnie można zagotować kapustę - doprawić liśćmi laurowymi, kminkiem oraz 3 ziarnkami ziela angielskiego. Po zagotowaniu odcedzić i odcisnąć nadmiar wody.

- Po pokrojeniu słoniny w kostkę stopić ją na patelni razem z drobno posiekaną cebulą.

- Następnie dodać kapustę i grzyby, udusić, ciągle mieszając.

- Po uduszeniu ulepić z ciasta pierogi, dodając farsz, zagotować.

4 z 14
Smażony karp...
fot. Fot. Grzegorz Dembinski

Smażony karp

Składniki

ok. 2 kg karpia
jajka
bułka tarta
masło klarowane
mąka
sól

Przygotowanie

- Na początku należy oczyścić, pokroić i nasolić karpia. Tak przygotowanego włożyć na całą noc do lodówki.

- Na drugi dzień zrobić panierkę poprzez zamoczenie w osolonych jajkach, mące oraz bułce tartej.

- Karpia smażyć na klarowanym ogniu aż do zarumienienia. Można podać z dodatkami (np. plastry cytryny, ogórka)



Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Zobacz również

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach