
Bigos z żurawiną
Składniki
3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
1 łyżka płaska pieprzu
1,5 łyżki soli
1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
30 dag karkówki
60 dag kość z karkówki
20 dag wędliny salami
150 g boczku parzonego
1,30 kg białej kapusty
0,5 kg kiszonej kapusty
4 l wody
6 średnich marchewek
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 cebule
6 łyżek oleju
2 garście suszonej żurawiny
6 listków laurowych
Przygotowanie
- 3 litry wody wlać do garnka, zagotować.
- Obrać i pokroić marchewki w kostkę.
- Drobno pokroić białą kapustę.
- Po zagotowaniu wody dodać do niej umyte mięso oraz kość z karkówki. Gotować całość przez godzinę, a następnie zebrać szumowiny.
- Obrać cebulę, pokroić w kostkę. To samo zrobić z wędliną i boczkiem.
- Do garnka dodać marchewkę, kapustę, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Przygotować drugi garnek. Wlać pozostałą wodę i włożyć do niej kapustę. Zagotować do miękkości.
- Zagotowane mięso i kość wyjąć. Oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki. Następnie podsmażyć je na rozgrzanym oleju wraz z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Dodać do gotującego się bigosu. Dosypać żurawinę.
- Po zagotowaniu bigosu dodać kiszoną kapustę, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotować przez 10 min.

Barszcz czerwony
Składniki
6 średnich buraków
2 ziemniaki
korzeń pietruszki
3 łyżki prażonych płatków migdałów
1/4 selera
1/2 pora
cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe serka mascarpone
2 łyżki oliwy
świeża kolendra
koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz, chili
Przygotowanie
- Umyte buraki zwinąć w folię aluminiową, a następnie upiec w piekarniku 180 stopnia aż będą miękkie.
- Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę, zalać 1,5 l wody i zagotować na bulion warzywny, dodać sól i pieprz.
- po upieczeniu obrać buraki, posiekać w kostkę i dodać do bulionu. Całość zmiksować aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać olej oraz serek mascarpone. Lekko podgrzać.
- Barszcz podawać z płatkami migdałów.

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki: ciasto
0,5 kg mąki zamojskiej
2 jajka
3 łyżki śmietany 18 proc.
sól
Składniki: farsz
0,5 kg kapusty kiszonej
10 dag. słoniny
10 dag. suszonych grzybów (np. podgrzybki)
cebula
wybrane przyprawy
Przygotowanie
- Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać do niej jajka oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na chwilę na bok.
- Następnie należy namoczyć grzyby w ciepłej wodzie, zagotować, odcedzić i drobno pokroić.
- Jednocześnie można zagotować kapustę - doprawić liśćmi laurowymi, kminkiem oraz 3 ziarnkami ziela angielskiego. Po zagotowaniu odcedzić i odcisnąć nadmiar wody.
- Po pokrojeniu słoniny w kostkę stopić ją na patelni razem z drobno posiekaną cebulą.
- Następnie dodać kapustę i grzyby, udusić, ciągle mieszając.
- Po uduszeniu ulepić z ciasta pierogi, dodając farsz, zagotować.

Smażony karp
Składniki
ok. 2 kg karpia
jajka
bułka tarta
masło klarowane
mąka
sól
Przygotowanie
- Na początku należy oczyścić, pokroić i nasolić karpia. Tak przygotowanego włożyć na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień zrobić panierkę poprzez zamoczenie w osolonych jajkach, mące oraz bułce tartej.
- Karpia smażyć na klarowanym ogniu aż do zarumienienia. Można podać z dodatkami (np. plastry cytryny, ogórka)