5 z 14
Karp w galarecie...
fot. Fot Maciej Jeziorek

Karp w galarecie

Składniki
1 karp
1/4 l octu
1 l przegotowanej wody
1,5 łyżki soli
3 łyżki cukru
3 cebule pokrojone w plasterki
ziele angielskie
4 liście laurowe

Przygotowanie


- Wszystkie składniki oprócz karpia zagotować razem i ostudzić.

- Obrać karpia i pokroić w dzwonka.

- Następnie przełożyć karpia do słoików i zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Włożyć zakręcone słoiki do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.

- Przełożyć słoiki w zimne miejsce. Zostawić na dwa tygodnie. Po tym czasie ryby w galarecie będą gotowe do spożycia.

6 z 14
Żurek grzybowy...

Żurek grzybowy

Składniki: zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
liść laurowy
czosnek
ziele angielskie

Składniki: wywar
włoszczyzna
grzyby suszone ugotowane


Przygotowanie

- Wszystkie składniki na zakwas zalać wodą i pozostawić na kilka dni do zakwaszenia.

- Po tym czasie odcedzić zakwas, dodać do niego wywar z włoszczyzny i grzybami, doprawić wybranymi przez siebie przyprawami, a następnie doprowadzić do wrzenia.

- żurek można podawać z uszkami lub ziemniakami.

7 z 14
Gołąbki z kaszą i grzybami...
fot. Fot. Mariusz Kapala

Gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki

cebula
olej
suszone grzyby
2 woreczki kaszy gryczanej
średniej wielkości kapusta
przyprawy
3 gotowane jajka


Przygotowanie

- Sparzyć kapustę w osolonym wrzątku. Następnie zdjąć liście.

- Ugotować kaszę oraz osobno grzyby do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą.

- Pokroić wcześniej ugotowane jajka w kostkę

- Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić przyprawami. Farsz nakładać na liście kapusty, złożyć w gołąbki i włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju.

- Gołąbki dusić pod przykryciem przez ok. półtorej godziny.

8 z 14
Sernik...
fot. Fot. Joanna Urbaniec

Sernik

Składniki: spód ciasta

1 cukier waniliowy
ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
1 jajko
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
powidła do posmarowania spodu

Składniki: masa serowa

1 kg sera
100 g masła lub margaryny
250 g twarogu półtłustego w kostce
1,5 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
8 jajek
1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
skórka i sok z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie


- Mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie dodać kawałki masła, jedno jajko. Całość ugnieść na ciasto.

- Spód blachy do pieczenia wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem.

- Piec w 200 stopniach przez ok. 15 min. Po przestudzeniu posmarować powidłami.

- Oddzielić białko od żółtek. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło. Całość zmiksować.

- Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej.

- Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Piec ok. godzinę w temperaturze 170 stopni.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Zobacz również

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć