
Karp w galarecie
Składniki
1 karp
1/4 l octu
1 l przegotowanej wody
1,5 łyżki soli
3 łyżki cukru
3 cebule pokrojone w plasterki
ziele angielskie
4 liście laurowe
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz karpia zagotować razem i ostudzić.
- Obrać karpia i pokroić w dzwonka.
- Następnie przełożyć karpia do słoików i zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Włożyć zakręcone słoiki do wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.
- Przełożyć słoiki w zimne miejsce. Zostawić na dwa tygodnie. Po tym czasie ryby w galarecie będą gotowe do spożycia.

Żurek grzybowy
Składniki: zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
liść laurowy
czosnek
ziele angielskie
Składniki: wywar
włoszczyzna
grzyby suszone ugotowane
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na zakwas zalać wodą i pozostawić na kilka dni do zakwaszenia.
- Po tym czasie odcedzić zakwas, dodać do niego wywar z włoszczyzny i grzybami, doprawić wybranymi przez siebie przyprawami, a następnie doprowadzić do wrzenia.
- żurek można podawać z uszkami lub ziemniakami.

Gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki
cebula
olej
suszone grzyby
2 woreczki kaszy gryczanej
średniej wielkości kapusta
przyprawy
3 gotowane jajka
Przygotowanie
- Sparzyć kapustę w osolonym wrzątku. Następnie zdjąć liście.
- Ugotować kaszę oraz osobno grzyby do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą.
- Pokroić wcześniej ugotowane jajka w kostkę
- Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić przyprawami. Farsz nakładać na liście kapusty, złożyć w gołąbki i włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju.
- Gołąbki dusić pod przykryciem przez ok. półtorej godziny.

Sernik
Składniki: spód ciasta
1 cukier waniliowy
ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
1 jajko
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
powidła do posmarowania spodu
Składniki: masa serowa
1 kg sera
100 g masła lub margaryny
250 g twarogu półtłustego w kostce
1,5 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
8 jajek
1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
skórka i sok z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie
- Mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie dodać kawałki masła, jedno jajko. Całość ugnieść na ciasto.
- Spód blachy do pieczenia wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem.
- Piec w 200 stopniach przez ok. 15 min. Po przestudzeniu posmarować powidłami.
- Oddzielić białko od żółtek. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło. Całość zmiksować.
- Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Piec ok. godzinę w temperaturze 170 stopni.