
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami
Składniki
100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
10 płatów śledziowych
5 cebul
20 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
natka pietruszki
goździki
pieprz czarny
sól cukier
łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie
- Wszystkie cebule pokroić w drobną koskę, posypać cukrem oraz solą.
- Zagotować miód, dodać śliwki, nalewkę, czerwone wino, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki. Całość razem zagotować.
- Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Następnie pozostawić pod przykryciem na 12 godzin.
- przed podaniem zawinąć śledzie i wypełnić zaprawą śliwkową.

Karp w migdałach
Składniki
50 g masła
szczypta ziół prowansalskich
sok z połowy cytryny
1 sprawiony karp
50 g płatków migdałowych
sól
pieprz
Przygotowanie
- Karpia wyfiletować, a następnie pokroić na kawałki. Polać je sokiem z cytryny oraz posypać przyprawami.
- Rozgrzać olej na patelni. Kawałki karpia smażyć z obu stron aż do zarumienienia.
- Podsmażonego karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać płatkami migdałów.
- Rybę piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach.

Makowiec
Składniki
400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
200 g masła (w pokojowej temperaturze)
120 g drobnego cukru
300 g pszennej mąki
masa makowa Bakalland
łyżeczka ekstraktu z wanilii
opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
4 łyżki cukru
Przygotowanie
- Wyrobić ciasto z mąki, cukru, masła oraz wanilii. Wstawić na 30 min do lodówki.
- W garnuszku gotujemy cukier wraz z żurawiną.
- Połowę ochłodzonego ciasta przełożyć do formy do pieczenia, nałożyć na nią masę makową wraz ze skórką pomarańczową. Całość przykryć drugą połową ciasta.
- Ciasto piec przez 45 min w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Zupa śliwkowa z piernikiem
Składniki
szczypta soli
1 łyżka oliwy extra virgin
300 ml czerwonego wytrawnego wina
30-50 ml syropu klonowego
300 ml wody
400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
250 g śliwek kalifornijskich
100 g wegańskich pierniczków
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
Przygotowanie
- Pierniczki pokroić w kostkę. Połowę z nich zarumienić na gorącej patelni.
- Jedną większą śliwkę kalifornijską pokroić w paseczki i odłożyć na później.
- W garnku przez ok. 15 min gotować wino, syrop klonowy, wodę, pokrojone śliwki, wraz z laską cynamonu i przyprawą piernikową.
- Po 15 min wyjąć laskę cynamonu, dodać wcześniej odłożone pierniczki oraz oliwę, po 5 min gotowania całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.
- Zupę podawać z grzankami piernikowymi oraz pokrojoną w paski śliwką kalifornijską.