9 z 14
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami...
fot. Fot. Piotr Warczak

Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami

Składniki

100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
10 płatów śledziowych
5 cebul
20 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
natka pietruszki
goździki
pieprz czarny
sól cukier
łyżeczka octu balsamicznego


Przygotowanie

- Wszystkie cebule pokroić w drobną koskę, posypać cukrem oraz solą.

- Zagotować miód, dodać śliwki, nalewkę, czerwone wino, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki. Całość razem zagotować.

- Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Następnie pozostawić pod przykryciem na 12 godzin.

- przed podaniem zawinąć śledzie i wypełnić zaprawą śliwkową.

10 z 14
Karp w migdałach...

Karp w migdałach


Składniki

50 g masła
szczypta ziół prowansalskich
sok z połowy cytryny
1 sprawiony karp
50 g płatków migdałowych
sól
pieprz


Przygotowanie

- Karpia wyfiletować, a następnie pokroić na kawałki. Polać je sokiem z cytryny oraz posypać przyprawami.

- Rozgrzać olej na patelni. Kawałki karpia smażyć z obu stron aż do zarumienienia.


- Podsmażonego karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać płatkami migdałów.

- Rybę piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach.

11 z 14
Makowiec...
fot. Fot. Przemyslaw Swiderski

Makowiec


Składniki

400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
200 g masła (w pokojowej temperaturze)
120 g drobnego cukru
300 g pszennej mąki
masa makowa Bakalland
łyżeczka ekstraktu z wanilii
opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
4 łyżki cukru

Przygotowanie

- Wyrobić ciasto z mąki, cukru, masła oraz wanilii. Wstawić na 30 min do lodówki.

- W garnuszku gotujemy cukier wraz z żurawiną.

- Połowę ochłodzonego ciasta przełożyć do formy do pieczenia, nałożyć na nią masę makową wraz ze skórką pomarańczową. Całość przykryć drugą połową ciasta.

- Ciasto piec przez 45 min w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


12 z 14
Zupa śliwkowa z piernikiem...

Zupa śliwkowa z piernikiem

Składniki

szczypta soli
1 łyżka oliwy extra virgin
300 ml czerwonego wytrawnego wina
30-50 ml syropu klonowego
300 ml wody
400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
250 g śliwek kalifornijskich
100 g wegańskich pierniczków
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu


Przygotowanie

- Pierniczki pokroić w kostkę. Połowę z nich zarumienić na gorącej patelni.

- Jedną większą śliwkę kalifornijską pokroić w paseczki i odłożyć na później.

- W garnku przez ok. 15 min gotować wino, syrop klonowy, wodę, pokrojone śliwki, wraz z laską cynamonu i przyprawą piernikową.


- Po 15 min wyjąć laskę cynamonu, dodać wcześniej odłożone pierniczki oraz oliwę, po 5 min gotowania całość zblendować do uzyskania jednolitej masy.

- Zupę podawać z grzankami piernikowymi oraz pokrojoną w paski śliwką kalifornijską.


Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Zobacz również

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza