Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g półtłustego twarogu
- jajko
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 15 g drożdży
- pół szklanki mleka
Składniki na farsz
- 2 garście kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- łyżeczka soli
- 50 g masła
Dodatkowo
- arkusz papieru do pieczenia
- jajko
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz solą, dodać ciepłe mleko i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Następnie dodać przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajko i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Kapustę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić i porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć na maśle, dodać kapustę i roztarty czosnek z kminkiem i solą. Dusić razem około dziesięciu minut, wystudzić.
Stolnicę posypać mąką, ciasto wywałkować na długi, gruby na 3-4 mm placek (bardziej długi niż szeroki). Na środku ułożyć farsz z kapusty i pieczarek, delikatnie zamykać z jednej strony i drugiej, zwijając trochę jak roladę. Ostrym nożem kroić na mniejsze paszteciki, układać na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik, termoobieg, 190 stopni grzanie z dołu. Piec dziesięć minut, następnie zmienić na grzanie z góry i piec kolejne dziesięć minut.
Podawać z barszczem.
Przepis Pauliny Nosek
