Wszystkim dobrze znany jest tradycyjny śledź w oleju, z cebulką, ale to ryba, którą można przyrządzić na wiele pysznych i oryginalnych sposobów.
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, które są też przystępne cenowo. Ich tłuste mięso jest skarbnicą kwasów z grupy omega-3 wspomagających pamięć, koncentrację oraz odporność. Są też niezbędne do produkcji tzw. hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy. Tak, jedzenie śledzi uszczęśliwia! I to nawet w małych porcjach – dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 pokrywa w pełni zaledwie 4-cm kawałek tej ryby. Jej mięso dostarcza także mnóstwo dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, fosforu, wapnia, jodu i wit. D3.
Śledzie dostępne są najczęściej w postaci płatów w solance albo oleju i po takie właśnie warto sięgać, aby przyrządzić wigilijne potrawy czy świąteczne przekąski. Najlepsze są grube i mięsiste, pozbawione skóry płaty a là matias – uwaga, lepiej unikać takich z zalewy z dodatkiem octu, ponieważ są nieprzyjemnie twarde. Płaty zwykle wymagają wymoczenia w wodzie lub mleku – jak długiego, to zależy już tylko od stopnia ich słoności i preferencji smakowych.
Efektowne śledzie na Wigilię i Boże Narodzenie 2024. Zobaczcie przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej:
- Śledzie w oleju z miodem i warzywami
- Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną
- Wigilijne śledzie z gorczycą i majerankiem
- Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
- Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach
- Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
- Śledzie po tatarsku
- Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami
- Śledzie inaczej niż klasycznie
Polecamy:
