Spis treści
- Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach
- Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół
- Śledzie po cygańsku na Wigilię
- Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym na Boże Narodzenie
- Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół
- Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem
Śledzie to jedno z dań które musi pojawić się na świątecznym stole. Hitem są śledzie po cygańsku czy kaszubsku. Zrobione w domu smakują obłędnie.
Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach

Składniki
- 7 filetów śledziowych a'la matias
- 250 g rodzynek sułtańskich
- 2 średnie cebule
- sok z połowy cytryny
- szklanka ketchupu pikantnego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- sól, gałka muszkatołowa
Składniki na marynatę
- 1 l wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 4 kulki pieprzu
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop
Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół

Składniki
- filety śledziowe a la matjas (ok. 8 sztuk)
- śliwki suszone bez pestek - 100 g
- papryka marynowana - 2 sztuki
- rodzynki - 50 g
- pieczarki – 10 sztuk
- cebula (najlepiej szarotka) – 2 sztuki
- olej rzepakowy - 1/3 szklanki
- pieprz mielony, papryka słodka do smaku
- natka pietruszki - 2 łyżki
Wykonanie
Filety śledziowe pokroić w kawałki długości około 2 cm.
Paprykę wyjąć z zalewy i pokroić na paseczki.
Śliwki i rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze odsączyć na sicie i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pieczarki średniej wielkości oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
Obrane szalotki drobniutko posiekać.
W salaterce wymieszać śledzie ze śliwkami, rodzynkami papryką, pieczarkami i cebulą. Posypać grubo mielonym pieprzem i papryką słodką. Wlać olej i jeszcze raz wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na cała noc) - wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis Janiny Czai
Śledzie po cygańsku na Wigilię

Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 2 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- oliwa do smażenia
Sos:
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 łyżki oleju
- 150 ml ketchupu łagodnego
- 1,5 łyżki octu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły".
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"
Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym na Boże Narodzenie

Składniki:
- ok. 60 dag filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
- 125 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko", uczestniczki kulinarnego show MasterChef.
Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół

Składniki
- filety śledziowe – 4 sztuki
- buraczek ugotowany – 1 sztuka
- jajka – 2 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- por – 1/2 sztuki
- groszek konserwowy- 5 łyżek
- chrzan – 1 łyżeczka
- śmietana 22% – 2 łyżki
- sok z cytryny – do smaku
- pieprz – do smaku
- szczypiorek – do dekoracji
Wykonanie:
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo. Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka.
Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem.
Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis Anny Hoszowskiej
Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem

Składniki:
- ½ kg śledzi matiasów
- 1 jabłko
- 1 cebula czerwona
- 5 dag suszonej żurawiny
- 6 łyżek śmietany 18%
- sok z ½ cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”
Zobacz też inne przepisy na świąteczne śledzie:
