https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną!
Zobaczcie przepisy na świąteczne śledzie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, z żurawiną! Fot. Katarzyna Jaworek
Śledzie na Boże Narodzenie: po cygańsku, po kaszubsku, w pomidorach, z burakiem, czy z żurawiną! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na wyjątkowe śledzie na świąteczny stół.

Spis treści

Śledzie to jedno z dań które musi pojawić się na świątecznym stole. Hitem są śledzie po cygańsku czy kaszubsku. Zrobione w domu smakują obłędnie.

Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach

Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach.
Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • 7 filetów śledziowych a'la matias 
  • 250 g rodzynek sułtańskich 
  • 2 średnie cebule 
  • sok z połowy cytryny 
  • szklanka ketchupu pikantnego 
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
  • sól, gałka muszkatołowa

Składniki na marynatę

  • 1 l wody 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 4 goździki 
  • 4 kulki pieprzu 
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki

 

Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.  
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.  Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop

Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół

Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół.
Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół. Fot. 123 RF

Składniki

  • filety śledziowe a la matjas (ok. 8 sztuk)
  • śliwki suszone bez pestek - 100 g
  • papryka marynowana - 2 sztuki
  • rodzynki - 50 g
  • pieczarki – 10 sztuk
  • cebula (najlepiej szarotka) – 2 sztuki
  • olej rzepakowy - 1/3  szklanki
  • pieprz mielony, papryka słodka do smaku
  • natka pietruszki - 2 łyżki

  
Wykonanie
Filety śledziowe pokroić w kawałki długości około 2 cm.
Paprykę wyjąć z zalewy i pokroić  na paseczki.
Śliwki i rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze odsączyć na sicie i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pieczarki średniej wielkości oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
Obrane szalotki drobniutko posiekać.
W salaterce wymieszać śledzie ze śliwkami, rodzynkami papryką, pieczarkami  i cebulą. Posypać grubo mielonym pieprzem i papryką słodką. Wlać olej i jeszcze raz wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na cała noc) - wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis Janiny Czai

Śledzie po cygańsku na Wigilię

Śledzie po cygańsku na Wigilię.
Śledzie po cygańsku na Wigilię. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • 150 ml ketchupu łagodnego
  • 1,5 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
1. Wszystkie składniki sosu przełożyć na garnka. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Śledzie matiasy moczyć godzinę we wodzie. Następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Śledzie wymieszać z ogórkami, cebulą i zimnym sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane śledzie odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki się "przegryzły". 
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"

Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym na Boże Narodzenie

Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po kaszubsku z ogórkami i koncentratem pomidorowym. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów śledziowych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko", uczestniczki kulinarnego show MasterChef.

Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół

Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół.
Niebanalne śledzie z burakiem na świąteczny stół. Fot. Anna Hoszowska

Składniki

  • filety śledziowe – 4 sztuki
  • buraczek ugotowany – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • jabłko – 1 sztuka
  • por – 1/2 sztuki
  • groszek konserwowy- 5 łyżek
  • chrzan – 1 łyżeczka
  • śmietana 22% – 2 łyżki
  • sok z cytryny – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • szczypiorek – do dekoracji

Wykonanie:
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo. Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka.
Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem.
Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis Anny Hoszowskiej

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem

Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem.
Świąteczne śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki:

  • ½ kg śledzi matiasów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć dobę we wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posolić i odstawić na 15 minut.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodać śledzie. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna Kuchnia Kasi”

Zobacz też inne przepisy na świąteczne śledzie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska