https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia. Smakuje obłędnie i dobrze wygląda [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Śledziowa sałatka warstwowa nie dość, że wygląda obłędnie, to tak samo smakuje. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Śledziowa sałatka warstwowa nie dość, że wygląda obłędnie, to tak samo smakuje. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi pod różną postacią. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich bliskich – proponujemy podać warstwową sałatkę śledziową.

W Boże Narodzenie na stole królują śledzie pod różną postacią. Śledziowa sałatka warstwowa nie dość, że wygląda obłędnie, to tak samo smakuje. Zobaczcie przepis szefa kuchni!

Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia [PRZEPIS]

Składniki

  • 5 śledzi a'la Matjas
  • 150 g majonezu
  • 40 g cebuli
  • 120 g ogórków konserwowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 120 g ziemniaków
  • 120 g buraków
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie układać kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Źródło przepisu i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska