W Boże Narodzenie na stole królują śledzie pod różną postacią. Śledziowa sałatka warstwowa nie dość, że wygląda obłędnie, to tak samo smakuje. Zobaczcie przepis szefa kuchni!
Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia [PRZEPIS]
Składniki
- 5 śledzi a'la Matjas
- 150 g majonezu
- 40 g cebuli
- 120 g ogórków konserwowych
- 50 g orzechów włoskich
- 120 g ziemniaków
- 120 g buraków
- 3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie układać kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Źródło przepisu i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy
