Sięgając po tuńczyka, upewnijmy się, że został on pozyskany zgodnie z zasadami zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Dzięki temu nie tylko my będziemy mogli cieszyć się jego walorami, ale umożliwimy to również przyszłym pokoleniom.
Chcąc mieć gwarancję, że wybrany przez nas tuńczyk spełnia standardy zrównoważonego i identyfikowalnego rybołówstwa, sięgajmy po produkty z certyfikatem MSC, oznaczone niebieskim logo ze znakiem ryby.
Cukinia faszerowana tuńczykiem [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80 g
- 6 średnich cukinii o podobnym kształcie
- 1 średnia żółta cebula
- 50 g startego Parmigiano Reggiano
- mały pęczek pietruszki i majeranku
- 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cukinię gotuj w całości w osolonej wodzie przez około 12 minut, licząc od momentu wrzenia. Wyciągnij ostrożnie warzywo, usuń końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką miąższ i nasiona. Zetrzyj je na tarce.
2. Posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor, używając oliwy z oliwek. Dodaj miąższ cukinii, pozostaw na kilka minut do wchłonięcia smaków, a następnie zdejmij z ognia. Delikatnie rozgnieć miąższ widelcem, dodaj odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i starty Parmigiano Reggiano. Dokładnie wymieszaj.
3. Cukinie faszeruj przygotowaną mieszanką i zapiekaj w piekarniku pod grillem przez około 10 minut.
Tuńczykowy hamburger [PRZEPIS}
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 x Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80 g
- 6 kromek chleba
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy
- gałązka pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Z chleba usuń skórki i umieść go w misce. Dodaj tuńczyka i drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, jajko, musztardę i majonez. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
2. Z powstałej masy uformuj kulki, zgnieć je, nadając im wygląd burgera i usmaż na patelni.
3. Podaj w opiekanej bułce lub z frytkami wraz z zieloną sałatką z sezonowymi warzywami.
Tuńczyk ze szparagami i pomarańczą [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 x Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80 g
- 2 jajka
- 800 g szparagów
- 1 pomarańcza
- 1 mała czerwona cebula
- 40 g oliwy z oliwek extra vergine
- 20 g migdałów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów i gotuj je we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 20 min. W międzyczasie przygotuj jajka, gotując je przez 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
2. Zetrzyj odrobinę skórki z pomarańczy, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części. Następnie obierz pomarańczę i pokrój ją na małe kawałeczki.
3. Rozdrobnij migdały, obierz ugotowane jajka i pokrój w małe kawałeczki. Następnie obierz i drobno pokrój czerwoną cebulę.
4. Ugotowane szparagi przekrój wzdłuż na dwie części i rozłóż na talerze. Na wierzch wyłóż odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka, miąższ z pomarańczy, jajka, cebulę, a danie obsyp migdałami i skórką z pomarańczy. Całość dopraw sporą ilością pieprzu.
Zobacz też inne przepisy z rybami w roli głównej:
