Tort śledziowy na Wigilię [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- 1 czosnkowa cebula
- 275 g białego twarogu
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 6 filetów śledziowych
- 1 małe opakowanie anchois
- sok z cytryny
- posiekana natka pietruszki i koperku
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Cebule obrać. Czosnkową drobno posiekać,a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki.
Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem,
natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej,ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć na wierzchu, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.
Przepis Urszuli Sokołowskiej

Wideo