Dobre śledzie, cebula, musztarda francuska, majeranek, cytryna i oliwa z oliwek. Tyle potrzeba, by przygotować wyborne śledzie na święta. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie przysmaki.
Wigilijne śledzie z gorczycą i majerankiem [PRZEPIS]
Składniki
- 3 - 4 filety śledziowe ok. 300 g, mogą być w oleju
- 1 - 2 cebule
- 6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 3-4 plasterki cytryny
- szczypta cukru
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki do przybrania
Wykonanie
Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut. Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.
