Wigilijne śledzie ze śliwką suszoną lub wędzoną [PRZEPIS]
Składniki
- śledzie „matiasy” (3-4 sztuki)
- cebula
- tymianek suszony - łyżeczka
- olej rzepakowy
- ok. 40 g śliwek suszonych
- ok. 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka kropli octu balsamicznego
- sól, pieprz - opcjonalnie do smaku
Wykonanie
Śledzie wymoczyć krótko w gazowanej wodzie mineralnej. Pokroić na kawałki. Śliwki opłukać i pokroić.
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju uważając, aby się nie przypaliła. Dodać tymianek, cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny, chwile podsmażyć. Dołożyć śliwki i wszystko razem podsmażyć krótko. Śledzie ułożyć w naczyniu, dodać śliwki z cebulą (można dodać jeszcze trochę oleju, gdyby całość była „za sucha”).
Najlepiej smakują następnego dnia.
Przepis naszej Czytelniczki Marty Góry z Krakowa.

Wideo