Śledzie z żurawiną, jabłkiem, czerwoną cebulą na Wigilię [PRZEPIS]
Składniki
- 0,5 kg śledzi (matiasy) – ok. 5 sztuk
- cytryna
- 1 jabłko
- 5-10 dag żurawiny suszonej (ilość według uznania)
- 2 małe czerwone cebule lub 1 duża
- śmietana 18% (zamiast śmietany można dać gęsty jogurt bezsmakowy, lub trochę śmietany, trochę jogurtu)
- sól, cukier i pieprz do smaku
Wykonanie
Śledzie wymoczyć od pół do godziny w zależności od potrzeb i smaku. (ja do moczenia używam gazowanej wody mineralnej). Pokroić na kawałki według uznania.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach, dodać sok z połówki cytryny, aby nie ściemniało.
Cebulę pokroić w piórka, przelać wrzątkiem i po wystygnięciu dodać soli i cukru i zostawić na 15 minut. Odsączyć od powstałego soku.
Wymieszać jabłko z żurawiną i cebulą, dodać śmietanę, doprawić do smaku. Dodać pokrojone śledzie i wymieszać wszystko razem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, aby śledzie się „przegryzły”.
Smacznego
Przepis naszej Czytelniczki Marty Góry z Krakowa.

Wideo