Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół [PRZEPIS]
Składniki
- filety śledziowe a la matjas (ok. 8 sztuk)
- śliwki suszone bez pestek - 100 g
- papryka marynowana - 2 sztuki
- rodzynki - 50 g
- pieczarki – 10 sztuk
- cebula (najlepiej szarotka) – 2 sztuki
- olej rzepakowy - 1/3 szklanki
- pieprz mielony, papryka słodka do smaku
- natka pietruszki - 2 łyżki
Wykonanie
Filety śledziowe pokroić w kawałki długości około 2 cm.
Paprykę wyjąć z zalewy i pokroić na paseczki.
Śliwki i rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze odsączyć na sicie i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pieczarki średniej wielkości oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
Obrane szalotki drobniutko posiekać.
W salaterce wymieszać śledzie ze śliwkami, rodzynkami papryką, pieczarkami i cebulą. Posypać grubo mielonym pieprzem i papryką słodką. Wlać olej i jeszcze raz wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na cała noc) - wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis Janiny Czai.

Wideo