Wigilijne śledzie można zrobić na wiele sposobów. Zobaczcie przepis na wyjątkowe śledzie z rodzynkami. Tu wszystko do siebie pasuje! Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop.
Śledzie z rodzynkami w pomidorach na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 7 filetów śledziowych a'la matias
- 250 g rodzynek sułtańskich
- 2 średnie cebule
- sok z połowy cytryny
- szklanka ketchupu pikantnego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- sól, gałka muszkatołowa
Składniki na marynatę
- 1 l wody
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 goździki
- 4 kulki pieprzu
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
