Śledzie po kaszubsku na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki:
- ok. 60 dag filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
- 125 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko", uczestniczki kulinarnego show MasterChef.

Wideo