Proste śledzie na wigilijny stół [PRZEPIS]
Składniki
- 6 płatów śledzi (solonych)
- 2 cebule
- łyżka musztardy
- oliwa lub olej
- ocet lub sok z cytryny
- szklanka świeżego mleka
WYKONANIE
Płaty śledzi wypłukać w przegotowanej zimnej wodzie, lekko odcisnąć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem, moczyć około 5-6 godzin. Następnie płaty śledzi odcisnąć z mleka, smarować z jednej strony musztardą od wewnątrz. Cebulę pokroić w prążki, sparzyć gorącą wodą, wystudzić i odcisnąć wodę. Posmarowane musztardą płaty pokroić na pięciocentymetrowe kawałki, układać warstwami w salaterce, skropić octem lub sokiem z cytryny oraz oliwą (olejem). Na wierzchu położyć resztę cebuli, pokropić trochę oliwy (oleju). Można udekorować paskami czerwonego jabłka lub papryki albo posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

Wideo