Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Proste śledzie z cebulą na wigilijny stół. Zobacz przepis Koła Gospodyń Wiejskich

opr. Magda Smoleń
Proste śledzie z cebulą na wigilijny stół. Zobaczcie przepis.
Proste śledzie z cebulą na wigilijny stół. Zobaczcie przepis. Fot. KGW z Mirowa
Takie proste i pyszne śledzie przygotowują od lat na wigilijny stół panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa. Wystarczą: śledzie, cebula, musztarda, olej, sok z cytryny i pyszne, proste śledzie gotowe! Zobaczcie przepis!

Proste śledzie na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 płatów śledzi (solonych)
  • 2 cebule
  • łyżka musztardy
  • oliwa lub olej
  • ocet lub sok z cytryny
  • szklanka świeżego mleka

WYKONANIE
Płaty śledzi wypłukać w przegotowanej zimnej wodzie, lekko odcisnąć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem, moczyć około 5-6 godzin. Następnie płaty śledzi odcisnąć z mleka, smarować z jednej strony musztardą od wewnątrz. Cebulę pokroić w prążki, sparzyć gorącą wodą, wystudzić i odcisnąć wodę. Posmarowane musztardą płaty pokroić na pięciocentymetrowe kawałki, układać warstwami w salaterce, skropić octem lub sokiem z cytryny oraz oliwą (olejem). Na wierzchu położyć resztę cebuli, pokropić trochę oliwy (oleju). Można udekorować paskami czerwonego jabłka lub papryki albo posypać posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na dwie godziny.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska