https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie po wiejsku na wigilijny stół. Jak u babci! Tradycyjne śledzie według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Śledzie po wiejsku na wigilijny stół. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich.
Śledzie po wiejsku na wigilijny stół. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej
Śledzie po wiejsku (jak u babci!) od lat goszczą na wigilijnych stołach Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. To proste i pyszne śledzie, które warto przygotować na tegoroczne święta. Zobaczcie przepis!

Śledzie po wiejsku na wigilijny stół [PRZEPIS]

Polecamy:

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody

Wykonanie
Z liścia laurowego, ziela angielskiego, cukru, octu, wody i soli ugotować zalewę. Wystudzić.
Cebulkę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić i dodać do zalewy.
Kiedy składniki będą już ostudzone, dodać śledzie. Zostawić je w zalewie na co najmniej 24 godziny. Potem odlać zalewę i dodać olej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska