
Wyjątkowe śledzie na świąteczny stół. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Śledzie w oleju z miodem i warzywami
Składniki
solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować
2 czerwone cebule
4 ogórki kiszone
1/2 szklanki oleju
5 łyżek octu winnego z białego wina
1 pełna łyżka miodu
liść laurowy
ziarna pieprzu i liścia angielskiego
Wykonanie
Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.
Ogórki pokroić w słupki, cebulę w pióra, wymieszać składniki zalewy.
Śledzia pokroić w podłużne kawałki, ułożyć w słoju warstwowo z warzywami, zalać zalewą i do każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawić na 2-3 dni przed, aby wszystko się przegryzło.
Przepis Agnieszki Sznajder

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną
Składniki
600 g śledzi w oleju
1 duża czerwona cebula
1 średnia biała cebula
2 łyżki miodu
sok z 3 mandarynek
liście laurowe
4 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, kardamon, imbir).
Wykonanie
Najpierw należy dać śledziom odcieknąć z oleju. W tym czasie pokroić białą cebulę w cieniutkie piórka, chwilę ją dusić i odstawić do przestygnięcia. Następnie czerwoną cebulę również pokroić w piórka i udusić ją z jednym liściem laurowym, 3 łyżkami przyprawy korzennej. Gdy będzie już miękka dodać do niej miód oraz sok z mandarynek i gotować do odparowania soku. Tak przygotowaną cebulę odstawić do ostygnięcia.
Śledzia pokroić na kawałki wielkości kęsa i obtoczyć w pozostałej przyprawie korzennej. Śledzie najlepiej jest ułożyć w dużym słoju, ale może być też miska czy garnek. Układać warstwami białej cebuli, śledzi i czerwonej cebuli.
Odstawić do lodówki na co najmniej noc. Jedząc starać się zjeść wszystkie warstwy naraz gdyż wtedy dają najlepszy efekt!
Przepis Moniki Marmuźniak

Wigilijne śledzie z gorczycą i majerankiem
Składniki
3 - 4 filety śledziowe ok. 300 g, mogą być w oleju
1 - 2 cebule
6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
1 czubata łyżeczka majeranku
3-4 plasterki cytryny
szczypta cukru
4-6 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania
Wykonanie
Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut. Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą. Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki