
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na tatara śledziowego
5 matiasów solonych
15 sztuk pieczarek marynowanych
3 ogórki konserwowe
3 strąki papryki czerwonej marynowanej
1 pomarańcza
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek

Wigilijne śledzie z rodzynkami w pomidorach
Składniki
7 filetów śledziowych a'la matias
250 g rodzynek sułtańskich
2 średnie cebule
sok z połowy cytryny
szklanka ketchupu pikantnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
sól, gałka muszkatołowa
Składniki na marynatę
1 l wody
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 goździki
4 kulki pieprzu
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop

Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
4 płaty śledzia solonego
4 łyżki sałatki jarzynowej
2 jajka ugotowane na twardo
2 średnie cebule
2 łyżki majonezu kieleckiego
1 cytryna
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Śledziki wymoczyć około 1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie dodać do niej majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym. Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek
Składniki
6 płatów solonych matiasów
1 cebula
4 ogórki kiszone
20 sztuk pieczarek marynowanych
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18 proc.
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek