
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
10 płatów śledziowych
5 cebul
natka pietruszki
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
10 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka octu balsamicznego
goździki
pieprz czarny
sól cukier
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Śledzie inaczej niż klasycznie
Składniki
śledzie „matiasy” (3-4 sztuki)
1 cebula
1/2 jabłka
olej rzepakowy- ilość wg uznania
kilka gałązek świeżego koperku
opcjonalnie sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w gazowanej wodzie mineralnej. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić bardzo drobno, sparzyć wrzącą wodą. Jabłko obrać, bardzo drobno pokroić i skropić octem balsamicznym (lub cytryną), aby nie ściemniało. Koperek pokroić bardzo drobno.
Śledzie wyłożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie smakują najlepiej.
Przepis Marty Góry