Potrawy z bobem. 8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników [PRZEPISY]
Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem Anny Loski
Składniki
300-350 g bobu
3-4 garści roszponki
250 g wędzonego boczku
1 pęczek szczypiorku
2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżeczka miodu
pieprz
sól
Wykonanie
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki. Wystudzić i obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i usmażyć, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno posiekać. Do dużej miski wrzucić roszponkę, bób, boczek i szczypiorek.
Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotować sos. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypać uprażonymi migdałami w płatkach.