
8. Ratowanie przesolonej zupy
To bardzo znany i skuteczny sposób na usuwanie nadmiaru soli z potraw. Wystarczy wrzucić do garnka kilka plastrów surowego ziemniaka na ok. 10 minut. Po tym czasie warzywo trzeba usunąć.

9. Usuwanie rdzy
Metalowe przedmioty są bardzo podatne na rdzewienie. Rdza tworzy się, gdy metal pochłania wilgoć lub jest przemywany wodą. Sposobem na szpecącą rdzę są surowe ziemniaki, które zawierają kwas szczawiowy niwelujący skutki korozji. Połówką ziemniaka nacieramy rdzę, a w razie potrzeby dosypujemy sodę oczyszczoną dla wzmocnienia efektu ścierającego.

10. Ziemniaczane danie ;)
Najlepsze co możemy zrobić z wykorzystaniem ziemniaka to... zjeść go! Wielu z nas uważa, że ziemniaki są bezwartościowe i tuczące. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości większość przypisywanych im błędnie właściwości wynika z dodatku ciężkostrawnych tłuszczów oraz mięsa. Tymczasem ziemniaki są źródłem wielu cennych minerałów i witamin, a w dodatku są stosunkowo niskokaloryczne. A więc – jedzmy je na zdrowie!