Kto reprezentował branżę mięsną?
W dyskusji z przedstawicielami Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego wzięli udział członkowie związków mięsnych - Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi, Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, Zrzeszenia Rolników i Producentów Indyka Lubuskiego, Polskiej Federacji Hodowców Drobiu, OZPD POLDRÓB, Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, POLPIG oraz Związku POLSKIE MIĘSO.
To też może Cię zainteresować
Co dalej z eksportem?
- Na spotkaniach omówiono m.in. kwestie związane z aktualną sytuacją epidemiologiczną (ASF, HPAI) w kontekście trudności we wdrażaniu nowych przepisów wykonawczych i delegowanych do „Prawa o zdrowiu zwierząt”, możliwości eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich, w szczególności związane z eksportem do Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, wyniki ostatnich audytów ze strony służb Komisji Europejskiej dot. sektora mięsnego, a także stan sprawy w odniesieniu do prac nad wdrożeniem przepisów dotyczących stosowania leków weterynaryjnych i raportowania w tym zakresie - podaje Główny Inspektorat Weterynarii.
Ustalono, że dla branży drobiarskiej zostanie zorganizowane osobne spotkanie, które będzie miało na celu wyeliminowanie występowania salmonelli w mięsie.
Źródło: GIW
