Wielu hodowców posiada obory postawione kilkanaście bądź kilkadziesiąt lat temu. Warunki przebywania dla istniejącego stada są w takim obiekcie niezbyt korzystne. Można wydłużyć bądź powiększyć taki budynek gospodarski, ale bez zwiększania liczby krów, za to zwiększając powierzchnię przypadającą na jedno zwierzę, co w efekcie usunie stres spowodowany ciasnotą i poprawi dobrostan oraz zdrowotność stada.
Warto także regularnie szczepić krowy na przykład przeciwko BVD, a szczególnie cielęta. Znacznie bardziej opłaca się wydać więcej na profilaktyczne zabezpieczenie zwierząt niż wydawać kilkukrotność nakładów przeznaczanych na szczepienia, po to by leczyć chore krowy.
Jednym z kluczowych kroków poprawiających dochodowość produkcji mleka jest inwestowanie w dobrej jakości genetykę. Już po kilku latach można uzyskać wyrównanie stada pod względem prędkości oddawania mleka, co sprawia, że podnosi się jakość dojenia.
Wreszcie kluczowym krokiem poprawiającym dochodowość produkcji mleka jest inwestowanie w dobrej jakości genetykę. Już po kilku latach można uzyskać wyrównanie stada pod względem prędkości oddawania mleka, co sprawia, że podnosi się jakość dojenia.
Kluczowy dla efektywności w gospodarstwie mlecznym jest również odpowiedni dobór buhajów pod względem cech płodności , długowieczności oraz składu mleka. Trzeba brać pod uwagę, że także w przyszłości zawartość kazeiny w mleku, która poprawia wartość przerobową „białego płynu”, będzie brana pod uwagę przez mleczarnie produkujące sery ze skupowanego mleka. Polepszenie tej cechy można osiągnąć w trzecim, czwartym pokoleniu, dlatego można zdecydować się na wybór do kojarzeń buhajów z genotypem kappa-kazeiny BB.
Na koniec czynnikiem bezpośrednio wpływającym na opłacalność produkcji mleka jest sposób zadania paszy zwierzętom. Trzeba postarać się wyeliminować możliwość sortowania paszy przez krowy, a także zachęcać właśnie świeżą paszą krowy wchodzące na obiekt tuż po doju - co poprawi pracę i zdrowie wymion.
Przemyślane zadawanie paszy krowom mlecznym prowadzi do lepszego wykorzystania paszy. Na przykład, zadawanie paszy nie jednokrotne, a dwukrotne, może zwiększyć pobranie suchej masy o prawie 1,5 kg, a wydajność krów wzrasta w związku z tym drobnym zabiegiem około 2 kilogramy mleka dziennie na sztukę. Natomiast pięciokrotne zadawanie paszy może zredukować pobranie, a w tym czasie wydajność może pozostać na podobnym poziomie. w ten sposób wzrasta wykorzystanie paszy. Podobnie gdy zwiększy się przestrzeń przy stole paszowym może znacznie wzrastać dzienna produkcyjność mleka na krowę.