Paweł Gzyl jest dziennikarzem działu kultury Gazety Krakowskiej. Specjalizuje się w tematyce filmowej i muzycznej. Z wigilijnych specjałów przygotowywanych przez żonę Marzenę najbardziej lubi pierogi z grzybami i kapustą, a ze świątecznych - gołąbki.
Składniki
- duża główka kapusty włoskiej
- 200 g grzybów leśnych
- 200 g pieczarek
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie
Grzyby leśne zalać wodą i odstawić na kilka godzin, po czym ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Kapustę obgotować w całości i gdy zmięknie, wyjąć z wody, starannie osączyć, wystudzić i delikatnie zdjąć liście. Wyciąć nerwy z liści. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle razem z pokrojonymi drobno pieczarkami i dołożyć do grzybów leśnych. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Zmieszać kaszę z grzybami, można też wlać trochę wody z grzybów. Przyprawić solą, pieprzem, natką pietruszki lub według uznania. Na liściu kapusty układać porcję farszu i zwijać gołąbki. Układać ciasno w garnku. Zalać wodą, wkruszyć kostki rosołowe. Dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Można podawać z sosem grzybowym.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN