Prosty przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami leśnymi

Redakcja
Proste gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami leśnymi. Sprawdź przepis.

Paweł Gzyl jest dziennikarzem działu kultury Gazety Krakowskiej. Specjalizuje się w tematyce filmowej i muzycznej. Z wigilijnych specjałów przygotowywanych przez żonę Marzenę najbardziej lubi pierogi z grzybami i kapustą, a ze świątecznych - gołąbki.

Składniki

  • duża główka kapusty włoskiej
  • 200 g grzybów leśnych
  • 200 g pieczarek
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 kostki rosołowe

Wykonanie
Grzyby leśne zalać wodą i odstawić na kilka godzin, po czym ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Kapustę obgotować w całości i gdy zmięknie, wyjąć z wody, starannie osączyć, wystudzić i delikatnie zdjąć liście. Wyciąć nerwy z liści. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle razem z pokrojonymi drobno pieczarkami i dołożyć do grzybów leśnych. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Zmieszać kaszę z grzybami, można też wlać trochę wody z grzybów. Przyprawić solą, pieprzem, natką pietruszki lub według uznania. Na liściu kapusty układać porcję farszu i zwijać gołąbki. Układać ciasno w garnku. Zalać wodą, wkruszyć kostki rosołowe. Dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Można podawać z sosem grzybowym.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie