Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Łatwa tortilla pszenno-żytnia z warzywami na patelnię [PRZEPIS]

mad
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami na patelnię to pomysł na świetną przekąskę.
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami na patelnię to pomysł na świetną przekąskę. Joanna Tokarz
Tortilla to pyszna i zdrowa przekąska. Zobaczcie przepis.

Przepisem na domową tortillę z warzywami na patelnię podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szklanki do podsypywania
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej)
  • 1 filet drobiowy średni
  • połowa świeżej papryki
  • połowa pomidora
  • 8 listków sałaty
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego light
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka maggi
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki przypraw: curry, kurkumy, pieprzu ziołowego i przyprawy do kurczaka
  • szczypta imbiru, papryki ostrej, pieprzu
  • sól do smaku
  • por do dekoracji


Wykonanie

Mąkę, wodę, sól i olej połączyć ze sobą. Zagnieść ciasto, jeśli trzeba dosypać odrobinę mąki. Uformować 4 kulki takiej samej wielkości.
Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki (ok 2-3mm) na około 28cm średnicy, podsypując blat mąką.
Filet z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, ale z dodatkiem kurkumy i przyprawą do kurczaka. Warzywa na patelnię wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażyć ciągle mieszając, by warzywa się nie przypaliły, na koniec połączyć z kurczakiem.
Jogurt naturalny połączyć z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku, maggi, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
Liście sałaty umyć i podzielić na małe kawałki. Krążki tortilli usmażyć na rumiano z każdej strony bez dodatku tłuszczu (na mocno rozgrzanej patelni).
Usmażone najlepiej kłaść jeden na drugim, a ostatni docisnąć drugim talerzem, żeby troszkę zmiękły. Będą się lepiej zwijały.
Na każdy placek położyć sałatę, polać sosem czosnkowym i nałożyć farsz mięsno-warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczyć otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska