
Dip serowy do nachosów i innych przekąsek
Składniki
200 gram (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki
1 łyżeczka papryki
1/3 szklanki mleka
jedna łyżeczka parmezanu (opcjonalnie)
duża paczka nachosów
Wykonanie
Do garnka wlać mleko i włożyć serki topione. Całość podgrzać na małym ogniu i mieszać aż do połączenia składników w jednolitą całość. Następnie dodać paprykę i parmezan. Wymieszać i podawać z nachosami.

Chrupiący popcorn z cieciorki
Składniki
1 opakowanie gotowanej cieciorki z puszki (np. marki Jasmeen)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
wędzona papryka
sól ziołowa
pieprz
Wykonanie
Cieciorkę odcedzić i przełożyć do miski. Następnie dodać do niej około 5 łyżeczek oliwy, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, pieprz oraz sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby kuleczki ciecierzycy były dobrze obtoczone oliwą i przyprawami. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nim cieciorkę, którą piec około 20 minut. Gotowe kuleczki powinny być chrupiące i mieć zarumieniony kolor. Można podawać je w miseczce, lub podobnie jak popcorn w papierowym opakowaniu.

Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki
kilka kromek chleba
100 g gorgonzoli
czosnek
100 g orzechów włoskich
świeży czosnek
oliwa
sól
rozmaryn
miód gryczany
Wykonanie
Podsmażony chleb potrzeć ząbkiem czosnku, skropić oliwą i posmarować gorgonzolą.
Udekorować orzechami włoskimi i łyżeczką miodu. Doprawić solą i rozmarynem.